Uživatel:
Heslo:
Nový uživatel
Ztráta hesla?
https://givt.cz/RAOSset.php?organizationId=571

září 2006 - ZASE ŠKOLA - A CO PRO MĚ ZNAMENÁ?

12.09.2006 00:00
Co pro me znamena skola? V mych myslenkach se vynoruji spoluzaci, ucitele, skolnik, nenavidene predmety a mnoho jineho. Jeden z mych neoblibenych predmetu byla nemcina. Mezi mnou a timto jazykem panoval nekonecny boj. Boj, abych se nemusela slovicka a texty a gramatiku a ja nevim co ucit nazpamet. Vzpominam si, jak se zacala nase skola rekonstruovat. Mezi nimi byla i ucebna nemciny. Stala se z ni mala, utulna mistnustka, kde jsme byli vsichni neutulne namackani. Ja osobne jsem uprednostnovala starou ucebnu, protoze byla tak velka a ucitel sedel nekde daleko vpredu u tabule a ja mohla s radosti opisovat, aniz by nekdo neco zjistil. My studenti, jsme na pocest rekonstrukce obdrzdeli nove ucebnice nemciny.
Pani ucitelka nam zadala domaci ulohu se naucit pohadku z nove ucebnice nazpamet. Hmm. Dodnes si pamatuji nazev tohoto pribehu. "Das Gespenster Schue". Ja se z teto pohadky naucila prvni vetu a druhy den sla do skoly doufajice, ze nebudu vyvolana. Marne jsem se schovavala v mrnave ucebne. Jsem vyvolana. Pri ceste k tabuli, si predstavuji "kouli" v zakovske a oblicej me matky. Postavim se pred tabuli a zacnu: "Das Gespenster Schue, war ein kleines Gespenster, der..." S "der" me vypraveni skoncilo. Koukam prosebne na ostatni studenty, aby mi poradili, ale ucitelka ma "v male ucebne" velmi dobry prehled. Hledim, v mem mozecku to pracuje na plne obratky. Zjistuji, ze ostatni me take pozoruji a cekaji co se bude dit. Jak se tak navzajem pozorujeme, skoncim s mym pohledem v prvni rade. Vidim spoluzaccinu otevrenou ucebnici. Vidim pismena a zjistuji, ze jsem schopna je cist. Zacnu predcitat a takto pokracuji dalsi dve strany. Pani ucitelka je spokojena a prekvapena jak jsem se pekne naucila. Vracim se s jednickou v zakovske a nadale budu vest muj boj proti nemcine.
Na stredni jsem se snazila zapsat na anglictinu. Nepodarilo se a opet jsem musela zit s nemcinou. Nejveselejsi bylo, ze jsem se anglicky domluvila bez problemu, ale nemecky nic. Z tohohoto jazyka jsem mela udelat maturitu. Pak jsem se rozhodla pro praci v zahranici. Chtela jsem do Anglie a kde jsem nakonec skoncila? Ve Svycarsku. Nyni se ctvrtym mesicem ucim nemecky a pristi rok bych chtela ziskat Goethe diplom z nemeckeho jazyka. Chtela bych tu studovat a ziskat vzdelani. Skola me bavi a zjistila jsem, ze nemcina je vlastne v pohode a neni az tak slozita. Po trech mesicich jsem precetla mou prvni nemecky psanou knihu "Bez dcerky neodejdu".
Z predchozich let, kdy jsem se v Cechach ucila nemecky jazyk, jsem byla prekvapena, jak moc si pamatuji. I kdyz jsem byla jeden z nejhorsich studentu v me hlave neco zustalo a musim podekovat pani ucitelce ze me mucila s ucenim.
Co pro me tedy skola znamena? At se snazime vice nebo mene, pripravi nas na zivot. Da nam prehled a naucime se komunikovat s lidmi a to nejkrasnejsi co nam skola muze dat jsou ty male vzpominky na skolni vek. :-)

Zaslal/a: jenna23anna (26 let)
50%
Archivní příspěvek
30.09.2006 00:00
Pro mě to znamená, budova, kde se dá hodně naučit, ale musí se chtít! a taky místo pro setkávání s kamarády, sice ne, nejvhodnejsi, ale dá se!

Zaslal/a: Katak (16 let)
50%
Archivní příspěvek
30.09.2006 00:00
KDYZ SE REKNE SKOLA MNOHO LIDI SI PREDSTAVI SEDENI A NIC ENDELANI ALE SKOAL JE MOOC DULEZITA

Zaslal/a: lucinka (15 let)
50%
Archivní příspěvek
30.09.2006 00:00
znamená pro mě:musím se učit a yb ze mě neco bylo,abych nevymetala kanály nebo byla na podpoře,to je z te stranky pro normalni zivot ale z pubertacke stranky:strata casu na co mi to bude jsou tam stary ženský v přechodu který porád po tobě ječí že nemáš ostrouhanou tužku to by se člouvěk zblánil:-D

Zaslal/a: Monča (17 let)
50%
Archivní příspěvek
30.09.2006 00:00
...škola...pro někoho je škola jenom povinnost a ztráta času, ale to umě tak docela neplatí. Nebudu tvrdit, že je škola můj život, ale hraje v něm svou důležitou roli. Na základce mě nikdy nebavila, ale i tak jsem se tam naučila alespoň trochu chodit ráda, protože doma jsem neměla nic a nikoho a tak je to hlavně teď. Chodím tam, protože je konečně zaměřena na to, co chci do budoucnosti dělat a od toho mě ani ta nejprotivnější profesorka nebo žák neodradí. Kdybych nechodila do školy, kde mám pár kamarádu, něco se tam děje, teď na SS se aji něco užitečného přiučím, neměla bych už skoro nic ze života. Nikdo nemá čas, sama doma bych se nudila, tak proč zahazovat příležitos dobré školy? Mám dobré kantory, celkem dobrý kolektiv, nechci přijít o tuhle možnost, znamená pro mě víc než "škola"...

Zaslal/a: Michelle*** (15 let)
50%
Archivní příspěvek
...161718
http://www.poradna-lasky.cz/cs/registrace::Registrace
http://www.poradna-lasky.cz/cs/napoveda::Nápověda
http://www.poradna-lasky.cz/cs/vseobecne-podminky::Všeobecné podmínky
http://www.poradna-lasky.cz/cs/ochrana-osobnich-udaju::Ochrana osobních údajů
http://www.poradna-lasky.cz/cs/podporte-nas::Podpořte nás
http://www.poradna-lasky.cz/cs/caste-dotazy::Časté dotazy
http://www.poradna-lasky.cz/cs/zaslani-dotazu::Zaslat dotaz
http://www.poradna-lasky.cz/cs/nase-odpovedi::Naše odpovědi
http://www.poradna-lasky.cz/cs/rekni-to::Řekni to!
http://www.poradna-lasky.cz/cs/komunikace-na-internetu::Komunikace na internetu
http://www.poradna-lasky.cz/cs/kontakty-na-odborniky::Kontakty na odborníky
http://www.poradna-lasky.cz/cs/testy::Testy
http://www.poradna-lasky.cz/cs/ankety::Ankety
http://www.poradna-lasky.cz/cs/soutez::Soutěž
http://www.poradna-lasky.cz/cs/profily::Profily
http://www.poradna-lasky.cz/cs/seznamka::Seznamka
http://www.poradna-lasky.cz/cs/laska-v-literature::Láska v literatuře
http://www.poradna-lasky.cz/cs/pribehy::Příběhy
http://www.poradna-lasky.cz/cs/basnicky::Básničky
http://www.poradna-lasky.cz/cs/citaty::Citáty
http://www.poradna-lasky.cz/cs/prislovi::Přísloví
http://www.poradna-lasky.cz/cs/blbinky::Blbinky
http://www.poradna-lasky.cz/cs/o-poradne-lasky::O Poradně lásky
http://www.poradna-lasky.cz/cs/poradna-v-cislech::Poradna v číslech
http://www.poradna-lasky.cz/cs/kodex-poradce::Kodex poradce
http://www.poradna-lasky.cz/cs/cordatum-praha::Cordatum Praha
http://www.poradna-lasky.cz/cs/nasi-dobrovolnici::Naši dobrovolníci
http://www.poradna-lasky.cz/cs/sponzori::Sponzoři
http://www.poradna-lasky.cz/cs/spratelene-weby::Spřátelené weby
http://www.poradna-lasky.cz/cs/napsali-o-nas::Napsali o nás
http://www.poradna-lasky.cz/cs/kontakty::Kontakty
http://www.poradna-lasky.cz/cs/kniha-hostu::Kniha hostů
http://www.poradna-lasky.cz/cs/tiskove-zpravy::Tiskové zprávy